Slik blir bilen din som ny!

Slik blir bilen din som ny!

Tror du proff bilpleie er dyrt og kun for spesielt interesserte? Tro om igjen. Det er ikke bare billigere enn du tror - det kan faktisk lønne seg!

Tilbudet av bilpleieprodukter er enormt. Du kan få poleringsmidler i alle styrker og tykkelser, voks, pussegarn og lakkrens i tillegg til maskiner og instrumenter som får en nevrokirurg til å måpe. Men hva hjelper vel det, når bilens eier (les: undertegnede) klarer å rote til selv den enkleste pussejobb? Det er bare å innrømme det: bilpleie - eller fysiske presisjonsoppgaver generelt - ligger ikke i kroppen min, selv om vilja og intensjonen er aldri så god.

Nå har det gått så langt at lakken på min kjære røde Lancia begynner å bære sterke preg av mine gjentatte tafatte forsøk på polering. Svirler, striper og store forskjeller fra panel til panel er å se overalt. Jeg kaster inn håndkleet. Her trengs profesjonell hjelp! Lommeboka kommer sannsynligvis til å få svi...

Fin langt ifra, men langt ifra fin. Slik ser gammel, rød lakk ut etter årevis med slitasje og amatør-bilpleie.
Fin langt ifra, men langt ifra fin. Slik ser gammel, rød lakk ut etter årevis med slitasje og amatør-bilpleie. (Foto:Stein Inge Stølen)


Dårlig håndverkskarma
Glenn Barath Jensen hos RK-Bilpleie på Bryn i Oslo forbarmer seg over den håpløse motorjournalisten. Etter å ha grått noen tårer av synet på den røde lakkens tilstand, sukker han tungt, bretter opp ermene og går til verks. Jeg holder meg bevisst på god avstand, for ikke å la min dårlige håndverkskarma ødelegge resultatet. Glenn begynner med å ta en grundig avfetting som han lar stå i noen minutter. Så spyler han bilen ren og vasker den fra tak til spoiler. Så tar han frem en liten klump med kitt som han av en eller annen grunn drar langs bilens side.

Foretrekker du å gjøre det selv? Sjekk ut disse produktene!

En runde med clay fjerner asfalt, piggstøv og annen forurensing før bilen vaskes enda en gang.
En runde med clay fjerner asfalt, piggstøv og annen forurensing før bilen vaskes enda en gang. (Foto:Stein Inge Stølen)


- Eeehh... hva har plastelina på en bil å gjøre??
- Nå skal du bare sette deg ned og slappe av, Stein Inge. Dette kalles "claying", det brukes for å fjerne nupper og prikker i lakken.
Glenn fortsetter med å vaske bilen enda en gang før han tørker den med klut og et luftverktøy jeg er sikker på jeg har sett hos tannlegen. Så er det på tide å dra frem tungartilleriet!

Glenn har The Killer Look. Bilen skal skinne!
Glenn har The Killer Look. Bilen skal skinne! (Foto:Stein Inge Stølen)


Glatt som en barnerumpe
Siden rød lakk falmer og oksiderer fortere enn andre farger, anbefaler Glenn at vi tar en full rubbing på Lanciaen. Dette vil hente fram den originale fargen som ligger under den slitte lakken. Det koster litt mer, men resultatet blir også deretter. Så følger han på med en maskinell lakkrens og full polering. Bilen trilles ut i dagslys. Den er ikke til å kjenne igjen! For bare et par timer siden var lakken mer eller mindre mørk oransj på grunn av oksideringen, i tillegg til å ha en rå og ruglete overflate. Etter Glenns iherdige jobbing er nå dørsidene glatte som en barnerumpe. Ikke nok med det - bilen er så blank at det er fullt mulig å bruke dørene som speil! Men så kommer hodepinen: Hvor mye vil denne spabehandlingen koste meg? Så får jeg meg en overraskelse...

Her er panseret før lakkrens og polering. Legg merke til den matte oransje-rosa fargen.
Her er panseret før lakkrens og polering. Legg merke til den matte oransje-rosa fargen. (Foto:Stein Inge Stølen)


Etter lakkrens og polering har panseret fått tilbake den dype, røde fargen. Slik så den ut da den forlot fabrikken i 1998!
Etter lakkrens og polering har panseret fått tilbake den dype, røde fargen. Slik så den ut da den forlot fabrikken i 1998! (Foto:Stein Inge Stølen)


Billigere enn å gjøre det selv
Grunnbehandlingen omfatter utvendig og innvendig vask, støvsuging av kupé og bagasjerom, rens av matter, rens av vinduer utvendig og innvendig, motorvask og polering. Dette koster 2 000 kroner. Alt inkludert! Det er faktisk ikke ille i det hele tatt... Rubbingen kommer i tillegg, med en timepris på 500 kroner. Totalt er vi da oppe i rundt 3 000 kroner. Resultatet? Bilen ser ut som ny! Ikke bare det, den vil bevare nybilglansen i lang tid siden jobben er grundig gjort og produktene som er brukt ikke akkurat er av den billigste typen...

Den siste finpussen inkluderer behandling av lister, rens av vinduer innvendig og utvendig, motorvask og støvsuging av interiør.
Den siste finpussen inkluderer behandling av lister, rens av vinduer innvendig og utvendig, motorvask og støvsuging av interiør. (Foto:Stein Inge Stølen)


Det er ingen tvil: Fra nå av skal bilene mine få en slik behandling i året. Det koster meg garantert mindre enn å stå hjemme og knote med alskens poleringsprodukter, både med tanke på timene jeg bruker, prisen på produktene og skaden jeg faktisk påfører bilen fordi jeg overhodet ikke har peiling. En ting er sikkert - bilpleie er et håndverk på lik linje med snekring, flislegging eller maling. Noen får det til, de fleste gjør det ikke... da er det bra det finnes fagfolk!

En god bilpleiejobb har utrolig mye å si for helhetsinntrykket. Nå skinner Lanciaen som aldri før!
En god bilpleiejobb har utrolig mye å si for helhetsinntrykket. Nå skinner Lanciaen som aldri før! (Foto:Stein Inge Stølen)


Tusen takk til Glenn Barath Jensen og Ronny Kristiansen ved RK Bilpleie. Du kan se andre resultater guttene har oppnådd på www.rk-bilpleie.no eller på RK-Bilpleies Facebook-side.

Hva koster bilpleie der du bor?
Vi tok noen telefoner for å sjekke hva det koster å ta en full shine på grombilen i forskjellige deler av landet. Prisene gjelder utvendig / innvendig vask og polering.


 • TROMSØ
  Tromsø Bilpleie: Tlf 77 67 65 50 / 97 01 62 22
  Pris: 3 000 kr og oppover avhengig av jobbmengde.
  Bruker: Ditec
  Web: www.tromsobilpleie.no

 • KRISTIANSAND
  Agder Bilpleie: Tlf 48 04 33 33
  Pris: 2 300 kr - 4 900 kr avhengig av jobbmengde.
  Bruker: Autoglym, Sonax, Lahega
  Web: www.agderbilpleie.no

 • STAVANGER
  Stavanger Bilpleie: Tlf 97 18 83 13
  Pris: 1 890 kr
  Bruker: Autoglym

 • MOLDE
  TB Bilpleie AS: Tlf 71 21 86 50
  Pris: 4 000 - 5 000 kr inkludert rubbing og full rens av interiør
  Bruker: Meguiars, Cartech, 3M

 • GJØVIK
  Gjøvik Bilpleie: Tlf 61 17 94 41
  Pris: 2 300 kr inkludert rubbing
  Bruker: Meguiars

 • TRONDHEIM
  K2000 Bilpleie: Tlf 73 82 19 92 / 40 07 26 20
  Pris: 2 800 kr inkludert lakkrens
  Bruker: Meguiars
  Web:www.k2000bilpleie.no


 • BERGEN
  Kokstad Bilpleie: Tlf 55 12 36 69/ 95 72 48 81
  Pris: 3 750 kr, alt inkludert.
  Bruker: Ditec, Meguiars
  Web: www.kokstadbilpleie.no

 • OSLO
  RK-Bilpleie: Tlf 90 91 00 08
  Pris: 2 000 kr
  Bruker: Glare
  Web: www.rk-bilpleie.no

 • Konows Bilpleie: Tlf 22 67 63 57
  Pris: 2 015 kr
  Bruker: Autoglym
  Web: www.konowsbilpleie.no

 • AKERSHUS
  Oppegård Bilpleiesenter: Tlf 96 86 68 32
  Pris: 2 990 inkludert rubbing og full rens av interiør.
  Bruker: Meguiars, Swisswax
  Web. www.opbilpleie.no


Les mer om: bilpleie, polering, tips, lakkpleie
Nøkkelord:

Diskutér denne artikkelen